The Monthly European Architectural Newsletter
  NL | EN | FR | IT | RU

Januari 2011


Editoriaal
_______________________________________________________________________

Architectuur vs. industrie

Veelzijdige industriële architectuur is op zich geen nieuw feit. De oude fabrieken van de XIXde eeuw, deel uitmakend van het stedelijk patrimonium en met zorg gerestaureerd, met daartegenover de moderne ‘zinloze’ vormen onthullen een onwetendheid. Het spectrum is heel breed. Niet te vergeten zijn de willekeurige uitbreidingen die zich ontwikkelen langs de autosnelwegen. Wanneer we spreken over industrie, moeten we eerst denken aan het proces, de bouwbudgetten, de deadlines, de eisen met betrekking tot permanente veranderingen in de productiekrachten, de bezorgdheid over het milieu, de beperking van geluidshinder en het onderhoud van het gebouw. Gezien deze beperkingen, loopt de bewering van een architecturale wil echt uit op een belangenconflict. Reeds in de jaren ‘80 waren Norman Foster en Richard Rogers in staat een goede architecturale status te geven aan de fabrieken. Vandaag de dag is het fenomeen uitgegroeid tot duizenden kleine projecten. Nog niet zo lang geleden hadden deze projecten geen esthetische doelstellingen. De evolutie van de ecologische cultuur – ook het belang van een sterk imago –, het alles is veranderd. Het is niet ongewoon om een mix van industriële en dienstverlenende centra te vinden, waar elk element zich naar eigen typologie ontwikkelt. We moeten vaststellen dat de ontwerpers in een zekere zin een ‘bewaakte’ vrijheid hebben. Enthousiast en frustrerend soms, want goede bedoelingen worden vaak getemperd door economische belangen. Als de architecten zich kunnen positioneren tegenover de industriëlen, ongeacht de omvang en de gevoeligheid van het project, zullen de architecten zich niet alleen toewijden aan de bouw van de fabriek, maar eveneens de uitdaging aangaan om de functionele werkschema’s te verbeteren. Ze bestuderen de werkwijzen, anticiperen op toekomstige uitbreidingen, stellen het gebouw in een goed daglicht door het aanbrengen van verlichting en door integratie in het landschap. Deze kleine revolutie staat toe om op de meest ‘ondankbare’ plaatsen creatieve projecten te realiseren, zoals aangetoond in de twee projecten in deze editie.

Het Archi-Europe team


Portret van de maand
______________________________________________________________________

Architecture-Studio

Deze Franse groepering beschrijft architectuur als “een geëngageerde kunst in de samenleving, de bouw van een deel van het menselijk leven, gebaseerd op groepswerk en gedeelde kennis”. Maar het is uiterst gevaarlijk om in enkele regels het werk van Architecture-Studio samen te vatten, in Frankrijk, in China, in het Midden-Oosten en elders, verspreid over bijna 4 decennia.


Opgericht in 1973 door Martin Robain, heeft het Parijse bureau Architecture-Studio zich geleidelijk uitgebreid, aangezien het vandaag architecten, urbanisten, ontwerpers én interieurarchitecten tewerkstelt. Een twintigtal nationaliteiten omringen de 12 partners (Martin Robain, Rodo Tisnado, Jean-François Bonne, Alain Bretagnolle, René-Henri Arnaud, Laurent-Marc Fischer, Marc Lehmann, Roueïda Ayache, Gaspard Joly, Marica Piot, Mariano Efron en Amar Sabeh El Leil). De bereidheid om zich buiten de individualiteit te richten ten gunste van de dialoog en de confrontatie, transformeert de individuele kennis in een vermenigvuldigd creatief potentieel. Architecture-Studio toont dit inderdaad aan en dit voor alle projecten, een groepsontwikkeling waar elk lid zijn inbreng heeft op belangrijke momenten, zelfs indien het werk werd ontwikkeld door één of meerdere partners. Alle realisaties onthullen een bepaalde expressie. Ongeacht de schaal of het programma (massaplannen, grote voorzieningen, tertiaire of industriële gebouwen, woningen, musea, onderwijsinstellingen), maken ze deel uit van de economische, sociale en culturele texturen van de steden ter stimulatie van de mutatie. “Onze architectuur stelt zich als raadsels voor aan de bewoners en aan de stad, verhalen waarvan wij de sleutels hebben om ze te ontcijferen.” Het Europees Parlement in Straatsburg, het Instituut van de Arabische wereld (in samenwerking met Jean Nouvel) en de Kerk van Notre-Dame de l’Arche d’Alliance in Parijs figureren tussen de symbolische realisaties van het bureau, dat op dit moment werkt aan de herstructurering van het Maison de Radio France en de Jussieu Campus.

Het bureau is ook actief bezig met internationale projecten, voornamelijk in China. Het is sinds 2003 gevestigd in Shanghai, meer recentelijk ook in Beijing en sinds 2009 eveneens in Venetië in Ca’Asi, dat dienst doet als plaats voor brainstorming en tevens ontmoetingsplaats voor discussie over hedendaagse architectuur. Tijdens de Biënnale in Venetië in 2010, opende Ca’Asi zijn deuren voor de jonge opkomende architecten en ontwikkelingslanden, om een andere kijk te geven op het thema van de Biënnale. Architecture-Studio blijft op die manier trouw aan de grondbeginselen ten voordele van het architectonisch debat. Het werk is soms van lange duur, zoals blijkt uit het massaplan van de Wereldtentoonstelling in Shanghai 2010 (gelanceerd in 2001) waar het ontwerp van de westelijke ingang van Mekka, een enorme tocht van vier kilometer, de menselijke schaal van de openbare ruimte behandelt.

In het Midden-Oosten zijn de projecten zeer divers: de Opera van de Stichting Onassis in Athene die net gebouwd is, de toren van het Rotana Hotel van Abdali in Amman (Jordanië), de Souria Towers in Damas (van 260 meter hoog die tertiaire eenheden, een hotel, een commercieel centrum en tuinen omvatten), het Cultureel Centrum van Muscat in het Sultanaat van Oman, het Nationaal Theater van Bahrein, de stedelijke ontwikkeling van de Caspian Pearl in Aktau (Kazachstan). Verder naar het oosten gaat het agentschap prat op vele projecten in China. Woningen van hoge kwaliteit, de tabaksfabriek van Shanghai, het Jin Qiao Office Park, het Miloou Island Hotel en het stedelijk project in Taiyuan prijzen het werk aan van typologieën. Hoewel ieder gebouw onderhevig is aan vergaande formele variaties, opgelegd door symboliek, zijn de projecten goed verankerd in hun context. Met een zestigtal medewerkers, verfijnt Architecture-Studio haar visie op een constant veranderd Chinees grondgebied en neemt actief deel aan de ontwikkeling van haar nieuw architectonisch landschap.

www.architecture-studio.fr

1. Architecture-Studio, de 12 partners.

2. Kerk van Notre-Dame de l’Arche d’Alliance, Parijs (1986 -1998)
Geïntegreerd in het kwartier, symboliseert de kubusvormige houten kerk de kist van de Ark van het Verbond en wordt ondersteund door 12 pilaren, met de 12 apostelen. Een metalen gaas rond de kerk zorgt voor een overgang met de stedelijke omgeving.

3. Europees Parlement, Straatsburg (1991-1999)
Als symbolisch project van het bureau, is het complex herkenbaar en identificeerbaar, rekening houdend met de morfologie van de omgeving, van de stad in Europa. Zijn architectuur drukt de fundamenten uit van de westerse beschaving.

4. Nationale Ingenieursschool van Metz, ENIM (2005-2009)
De algemene indruk van het gebouw, of het ‘velum’, geeft een jong en eigentijds imago weer, gerelateerd aan het dynamische karakter van de school. Zowel voor het dak en de gevel, verenigt deze sluier gehesen in het landschap in een golvende curve het technologische en academisch onderwijs.

5. Rotana Hotel, Amman (2005-2012)
Deze toren in de vorm van een gebogen cilinder bestaat uit een centrale kern met een dragend gaas aan de voorkant. Een eerste huid bestaat uit een glazen vliesgevel en wordt beschermd door aluminium platen die ook dienen als zonwering.

6. Stichting Onassis, Athene (2002-2010)
Achter de minimalistische buitenkant in glas en wit marmer, ontwikkelt het nieuwe centrum een monumentaal karakter dat een complex van 18 000 m² huisvest waarvan de uitschieter de operazaal met 1000 zitplaatsen is.

7. Qiao Office Park, Shanghai (2006-2010)
Gedeeltelijk verhoogd aan de straatkant om bescherming te bieden tegen het geluid, stelt het U-vormige gebouw zich open in het zuidelijk deel en rond de tuin aan drie zijden. Het groen dak strekt zich uit over het omringende landschap.

8. Nationaal Theater, Al-Manama, Bahrein (2007-2012)
Het gebouw is ingericht als een Arabisch paleis, een majestueuze ruimte die dienst doet als aula van het theater, zoals een juweel in een juwelenkist. Waterpartijen, schaduw en licht maken onderdeel uit van het project.

9. Muscat, Oman (2008 -)
Opkomend uit een landschap van palmbomen, won dit project van 40 000 m² een internationale wedstrijd. Het gaat over de Nationale Archieven, de Nationale Bibliotheek en het Nationaal Theater van Oman, gebouwd aan de hoofdingang van Muscat. Een baldakijn in moucharabieh bedekt een gedeelte als filter tegen de felle zonnestralen.

10. Tibet Natural Science Museum, Lhassa (2009 -)
Omgeven door de bergen, sterkt het museum zich uit over 446 ha, waarvan 32 000 m² bebouwde oppervlakte. Het is geïntegreerd in zijn omgeving en geïnspireerd door traditionele tapijten. De verschillende diktes van motieven op de gevel beschermen tegen de zon en beheersen zo ook de lichtinval en de temperatuur.Project van de maand
______________________________________________________________________Twee mooie industriële projecten

In Navarra hebben de architecten Vaíllo, Irigaray en Galar een centrum bedacht voor de behandeling van stedelijk afval zoals een organische architectuur, wat bijzonder ongewoon is. In Azerbeidzjan overtuigde het Turks bureau Toca de jury van het World Festival van Barcelona met een baanbrekend ontwerp van een fabriek.


CRRSU - Central de Recogida de Residuos Urbanos (Ripagaina, Spanje)
Architecten: Vaíllo & Irigaray + Galar

Een afvalcentrale kan beschouwd worden als een groot spijsverteringsstelsel: slikken, classificeren en samenpersen van afvalstoffen vooraleer ze te evacueren per vrachtwagen naar de verschillende punten van recyclage. De huisvesting van grote mechanische apparaten (turbines, filters, persmachines enz.) zorgt ervoor dat het gebouw ook moet voldoen aan de functionele eisen met betrekking tot de werking ervan. Bijgevolg laat de fabriek met zijn bijzondere goniometrie haar binnenkant zien door twee grote hoekige ramen die het gehele ‘engineering proces’ verbeelden. Met een echte conceptuele esthetiek is het gebouw in staat om met zijn omgeving samen te leven. Het is geen gebouw dat we moeten verbergen zoals vele industriële gebouwen die ‘blind’ of ongevoelig zijn voor de omgeving. De ontwerpers hebben gekozen voor een organische architectuur die uitgerust is met bepaalde kenmerken van de biomorfologie die de persoonlijkheid accentueren.

Haar interne werking is lawaaierig, waardoor de buitenkant uit verschillende akoestische beschermingslagen bestaat. Het dak en de gevels zijn bedekt met gerecycleerde aluminiumplaten van groot formaat (2,5 x 1,5 m), geschilderd in de tinten van geel anijs. De golvende beweging van de aluminiumlagen geeft een beeld weer van opgeblazen schubben die met wat humoristische verbeelding doen denken aan de interne productie van gas, gelinkt aan de spijsvertering!

http://www.vailloirigaray.com

Yevlakh Seed Industry Campus (Yevlakh, Azerbeidzjan)
Architecten: Toca, Istanbul + Baku

Geselecteerd als de winnaars van het World Architecture Festival in november 2010, is deze felgekleurde fabriek, gebouwd op een oppervlakte van 70 000 m², uitgerust met de laatste technische snufjes voor de productie van 250 000 ton hybride zaden. Het geheel is onderverdeeld in 4 secties: zaadverwerking, verpakking, opslagruimte en categorisatie. De productie-eenheid wordt geïdentificeerd door de esthetische opwaardering van de machines en door de bouw van structuren. Ieder productieproces definieert de architectonische ruimten en hun plaatsing op de site. Het gebruik van sterke kleuren als symbolische betekenis, geeft het een uniek karakter, gelinkt aan de functie van het gebouw.

Zo wordt er bijvoorbeeld een oplossing voorzien voor de opslagplaatsen, waar de hybride zaden die klaar voor gebruik zijn, worden opgeslagen, door de bouw van een dak met twee schuine delen, van in maïs gekleurde gegalvaniseerde platen, wat ervoor zorgt dat er frisse lucht en daglicht binnen kan. Deze eenvoudige oplossing vervangt een belangrijk verluchtingssysteem in heel het gebouw. Het T-plan van het kantoorgebouw met een systeem in geprefabriceerd licht staal wordt beschouwd als middelpunt van de site.


http://www.toca.com.tr

 

Product van de maand
______________________________________________________________________

De nieuwe Epson Stylus Pro 4900 biedt uitstekende kleurnauwkeurigheid

Deze compacte 17-inch productieprinter stelt nieuwe normen voor in kleurnauwkeurigheid. Elke print heeft een professionele afwerking met nauwkeurige en kleurenconsistente reproductie. Dit resulteerd in een eerste klas kleurenafstemming, gekoppeld met Epson’s 11-kleuren UltraChrome HDR-inkten en Advanced-TFP printkop voor superieure printkwaliteit. Deze inkt en technologie zijn identiek aan diegene gebruikt voor de Epson grootformaatprinters tot 44 inch.

De Epson Stylus Pro 4900 vertegenwoordigd een big boost in de productiviteit, met productiesnelheden tot 30m² per uur en minimale onderhoudseisen. Zijn hoog vermogen papierlade vooraan maakt het opbergen van papier gemakkelijk en door het automatisch wisselen van papier wordt geen tijd verspild met het overschakelen tussen losse vellen en papierrollen. De printer schakelt automatisch over tussen de voorgeïnstalleerde fotozwarte en matzwarte inkt en alle inkten worden geleverd in patronen met een hoge capaciteit zodat deze minder vaak vervangen hoeven te worden en het gebruik voordeliger is.

De Epson Stylus Pro 4900 creëert hoge kwaliteit prints en drukt af op tal van media, tot 1.5mm dik, met inbegrip van dik fotopapier of mat presentatiekarton, canvas en fine art-papier. Gebruikers kunnen een papiertraject kiezen dat hun het best past, een papierlade, handmatige kartoninvoer aan bovenkant en voorkant of een papierrol.

Voor meer informatie: www.epson-europe.com


Evenementen in de kijker
______________________________________________________________________
CityBuild Abu Dhabi

CityBuild Abu Dhabi is het toonaangevende bouwevenement van het jaar. De bouwpiek is sterker gedaald in de VAE dan elders, maar er zijn nog 1600 projecten ter waarde van meer dan 560 miljard dollar in uitvoering of waarvan de bouw zal starten. CityBuild zal opnieuw samenvallen met de 5de editie van Cityscape Abu Dhabi, een optimale formule die een uniek en ongeëvenaard voordeel van een gegarandeerd publiek van leidinggevende uit de vastgoedsector biedt.

Abu Dhabi, de stad die over ‘s werelds grootste staatsinvesteringsfondsen beschikt, blijft plannen maken van initiatieven op lange termijn voor het onroerend vastgoed en ontwikkeling van infrastructuur. CityBuild Abu Dhabi 2011 blijft zeker de koploper van de Emiraten voor de bouw en constructie.

Klik hier om de beurs gratis te bezoeken. Na registratie zal u een URN-nummer ontvangen. Gelieve dit mee te brengen naar de beurs om uw gratis ticket te bekomen.

Kom en bezoek Archi-Europe op CityBuild!

http://www.citybuildabudhabi.com

-------------------------------- --------------------------------------------------------------------

Cityscape Abu Dhabi 2011

Cityscape Abu Dhabi 2011, nu in zijn 5de jaar, is het evenement voor de vastgoedindustrie en voor de presentatie van projecten en diensten. U vindt er een netwerk van belangrijke investeerders en ontwikkelaars uit de hele wereld en u kan deelnemen aan de besprekingen met de leiders van de industrie.

Opnieuw zal van 17 t.e.m. 20 april 2011, in het Abu Dhabi National Exhibition Centre (ADNEC), Cityscape Abu Dhabi vastgoedbeleggers, ontwikkelaars, consultants, architecten en alle andere ‘senior level’ vastgoedprofessionals uit de regio en het buitenland samenbrengen om contacten te leggen, partnerships aan te gaan en discussies te voeren over komende en huidige uitdagingen op de markt.


Klik hier om de beurs gratis te bezoeken. Na registratie zal u een URN-nummer ontvangen. Gelieve dit mee te brengen naar de beurs om uw gratis ticket te bekomen.

http://www.cityscapeabudhabi.com


Wedstrijd in de kijker
______________________________________________________________________

Archi-World® Academy Website Nu Online!

De eerste Wereldwijde Architectuur Wedstrijd voor Studenten in Architectuur Archi-World® Academy Award (AWA) 2011/2013: "Energie-besparende projecten en ideeën voor de toekomst van Architectuur en Urbanisme".

De lancering van de wedstrijd zal plaats vinden op woensdag 19 januari 2011 om 17.00u in het forum 'Future of building' in hal 2 stand 309, tijdens de Internationale Building Fair Bau 2011 in München. Het project heeft reeds de volledige steun van de Europese Commissie. De award zal studenten in architecture van over de hele wereld een kans geven om hun beste projecten of concepten voor te stellen op gebied van energiebesparing.


Agenda
_________________________________

BAU 2011
(17 - 22/01/2011) - München (DE)
INTIRIO
(30/01/2011 - 02/02/2011) - Gent (BE)
EUROBOIS
(15 - 18/02/2011) - Lyon (FR)
CEVISAMA
(08 – 11/02/2011) - Valencia (ES)
BAUEN & ENERGIE
(17 – 20/02/2011) - Wenen (AT)
LEGNO & EDILIZIA
(17 – 20/02/2011) - Verona (IT)
BOUWBEURS
(7 – 12/02/2011) - Utrecht (NL)
ECOBUILD
(01 - 03/03/2011) - Londen (UK)
>> lees meer

Wedstrijden
__________________________________

2011 SEGD Design Awards Program
Deadline : 31/01/2011
Living City Design Competition
Deadline : 01/02/2011
Lamp Lighting Solutions Awards
Deadline: 25/02/2011
Holcim Awards For Sustainable Construction
Deadline : 23/03/2011
BA AWARD 2011 (Biological Architecture Foundation -Futuristic Water and the bioreef diversity theory - City design Competition)
Deadline : 15/05/2011
>> lees meer

Boeken
__________________________________________________________________________________________________________


1. Bois et panneaux à base de bois
Critères de qualité dans la construction et l'aménagement intérieur
Hans Banholzer – Christoph Fuhrmann
144 pagina's | € 52.15
Presses Polytechniques et Universitaires Romandes (PPUR)
Frans
ISBN : 9782880748975

>> lees meer

2. Architetture per un territorio sostenibile
Balzani Marcello, Marzot Nicola

288 pagina's | € 49,00
Skira
Italiaans/Engels

ISBN 978-8857207377
>> lees meer

3. Rafael Moneo: Remarks on 21 Works
Rafael Moneo
660 pagina's | £ 50,00/€
66.50
Thames & Hudson
Engels
ISBN 9780500288832

>> lees meer

__________________________________________________________________________________________________________

Copyright 2011 Archi-Europe Group nv/sa
Verantwoordelijke uitgever: Jacques Allard
Redactrice: Marie-Claire Regniers
Nog geen lid van ArchiWorld? Schrijf u hier in!
Wenst u Archi-News niet langer te ontvangen, klik hier.