Extension of the Univerity Library of the Paris-XIII campus by ROPA & Associés Architectes

The new IDF Habitat Headquarters in the Métropole du Grand Paris, designed by Piuarch, Stefano Sbarbati and Incet Ingénierie
April 27, 2018
Project Via Chiese 74, Milano by Park Associati
May 4, 2018
Extension of the Univerity Library of the Paris-XIII campus by ROPA & Associés Architectes

The office of ROPA & Associés Architectes just delivered the new library of the Université Paris-XIII Villetaneuse-Bobigny-Saint Denis. Located on a campus designed in the 1960s and now hemmed in by city, but lacking openness to it, this new building extension reweaves a link with the surrounding urban area of Villetaneuse.

The library was inaugurated on the 28th of March by Edgar Morin, sociologist, whose name was given to the library.

Extension of the Univerity Library of the Paris-XIII campus.

The site is marked by the presence of the campus facing the town through the intermediary of the new library. Located at the edge of the campus, the new building curls around the old library to create a dynamic that heralds the development and renewal of the library and a harbinger of the future evolution of the campus.
Constraints of the exiting urban plan led to a highly singular S-shaped construction footprint. The extension enclosed the initial volume of the library and defines the limits of the new public square.
The morphology of the new building is adapted and deformed while ensuring the continuity of the urban façade. Derived from the characteristics of the campus, aligned with the existing library (G+2) and rising in a movement that reveals the life of the reader unfolding inside the library and fitting into the urban landscape and the line traced by the tramway.
The size and the homogeneity of its façade, the new University Library stands out as a large scale public facility, fulfilling its role as interface and transition between the surrounding city and the university.

A thickness of concrete sculptured as the effigy of the BU PARIS XIII extends along the base of the new Place François Mitterrand, accompanying the sinuous design of the tramway line and mall, and affirming the presence of this facility designed for collective use, which has become the campus showcase in the public space.
A glazed façade on the floors above is protected by vertical perforated stainless steel sunshades, introducing a thickness and a distance between exterior and interior and creating the interplay of light and shadow according to the time of day. In winter, in late afternoon and evening, all the activity inside the library is visible all the way up to the top of this volume standing like a lantern on its base. Stainless steel, a noble material, was used throughout with the intention of enhancing appearance and imbuing respect, and offering a new kind of relationship between the town and university users.

The university library, a place of study and documentation.

• Facilitate identification of the new access to the educational library from the forum
• Renew the library’s image
• Streamline circulations of layouts for users, readers and the personnel
• Treat vertical pathways as integral parts of the documentary research process


PROJECT DATA

PROGRAM: Construction of the Edgar Morin university library of the Paris-XIII campus
CLIENT : Région Île-de-France
CLIENT DELEGATE : Saerp
PROJECT MANAGEMENT : ROPA & Associés Architectes, Laurent Blondel, project manager
FURNISHINGS PROJECT MANAGER  : Françoise Sogno
LOCATION: 99 avenue Jean-Baptiste Clément Villetaneuse (93)
CALENDAR : Inaugurated the 28th of march
SURFACE AREA : 6,477 m² (7,083 yd²) of usable floor space
CONSTRUCTION COST : €14m excl. VAT
PHOTOGRAPHER : Luc Boegly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *