Hopson Exhibition Center, Beijing, China

Tour Lumière by Jacques Ferrier Architecture
July 31, 2017
Breaking the Mega-Block Mold by UNStudio
August 31, 2017

LATITUDE has been entrusted to design a center that represents a future commercial area that will be developed in the center of Peking. Hopson Exhibition Center will help future tenants to better understand the appearance, materials and the actual operation of the future commercial area.

The center has been designed by renovating a one-story building located at the central area of Dawang Lu. A new entrance has been designed, together with the renovation of the garden and the old facade, covering it with a three-dimensional freestanding steel and glass structure. Its geometry comes from the facade planned for the future commercial area. Rather than a flat façade, we converted the geometry into a three dimensional structure that protects the entrance from rain and dignifies the access to the renovated building at the same time. Furthermore, a thin, white-colored micro-concrete patina that gives a more refined and abstract look to the building has been used to cover the existing façade made of red tiles.

Once inside, the visitor enters the center through the reception area, and continues to the screening room where an explanatory video is displayed. The visitor then moves to a room where an architectural model of the planned commercial area is set to portray and explain the project in a concise three-dimensional way. This room also contains examples of relevant elements such as materials, lighting and decoration items.

After the introductory area, visitors arrive at the exhibition zone where they can see and experience –following real scale mock-ups– areas such as the gourmet market with its barrel vault ceiling and food kiosk; the café with its sculptural-wood bench; office spaces, retail shops and the public landscape.

In general, the project has been designed as a concatenation of very different spaces and functions. However, wood, bronze, white steel and marble are materials that make the showroom portray a continuous atmosphere from beginning to end for visitors to experience as a whole.

 

Project details:

Year: 2016 ~ 2017
Type: Commission
Status: Completed
Client: Hopson Development Holdings Limited  
Program: 950m2
Budget: 600,000€
Sector: workspace
Service: architecture, interiors    Architects: LATITUDE
Photographer: Hector Peinador
@LATITUDE (www.latitude.archi)

www.latitude.archi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *