Extranet
/
Select the country:
En Fr De Nl Es It Pl Cz Ru

Latest news

Check archive ‹ Previous page



 Serero Architects Prize-winner for the conception of a new Cultural Center in Meudon-la-Forêt

Prize-winner of the competition for the new cultural center of Meudon-la-Forêt, Serero Architects has designed a building wrapped by an organic concrete shell. The project will be presented at the mediatheque of Meudon from June 22nd until July 10th, 2010.
 


Windows derived from tree canopy

The project is inspired by nature and more specifically by the tree, not in its simple symbolic shape, but in its deep link with architecture: in the relationship between structure and envelope, between redundancy and optimization, strength and fragility. The interaction between the surrounding natural space and the minimalist volumes of the existing buildings conceived by the architect F. Pouillon influenced the main trajectory of our approach. The building follows the orthogonal grid of the district while developing a close connection with the ground space. The project is organized around a central nucleus created by a theater of 300 seats. Its peripheral envelope is lifted above the hall to reveal the inside spaces and circulation. Trapezoidal windows are placed on the whole surrounding of the building avoiding the traditional “black
box” effect of a theater located in the middle of an urban environment. In opposition with the unique window used by F. Pouillon for all the housing of the district, we conceived a system of free formed windows, the geometry of which is derived from the canopy of trees.
 


Separating spaces without closing them

Our purpose is to create a place of a remarkable quality; on the one hand it opens on the surrounding urban context and on the other hand has a strong identity. The periphery of the building is composed of two levels with reception and meeting spaces, the ground floor, offices, and art studios upstairs. This project is conceived from the inside out, resulting in the manipulation of the ground and the roof which delimit spaces. The building is cantilevers above the reception hall, the square allowing to protect a large glazed surface from the sun and rain.
 


Studio spaces flooded with natural light

All the spaces of circulation and reception are widely bathed in natural light, either by the curtain wall of the reception hall, or by the sheds on the roof of the studios, which play an important role in the definition of the spaces inside the building. The variation in the size of wall aperture and windows gives a quality of foliage to the bright atmosphere. Illumination inside the main hall changes throughout the day. At the end of the day, lamps installed in these sheds, which are connected to photosensitive cells, will compensate gradually for the lack of natural light. Offices and working spaces are lit by multiple window apertures of free forms which allow every work space to have one or two views of the outdoor and landscaped spaces.
 


An intelligent skin

The building is clad in an architectonic skin of white concrete which will integrate bits of gravel and limestone of Meudon in its composition. Conceived as a performative skin, the roof is an important element of this project and integrates devices for controlling the internal light and thermal atmosphere of the building. On the south side of the slopped roof, photovoltaic panels will be installed to harvest part of the electrical energy consumed by the building.
 
 
Source: Serero
 




 
Headlines
17-04 AMLGM envisions urban alloy tower over transportation hub in new york
16-04 BDP to design Suzhou Business School
15-04 Casanova + Hernandez wins international competition for Marubi National Photomuseum, Albania
14-04 KTA Details Australia’s Largest Urban Renewal Project
11-04 Mexico City Shortlists Seven Architects for Major Airport Expansion
10-04 In Detail: Chipperfield’s Nobel Centre for Stockholm
09-04 Private Yacht ‘My Sky’ by Erick van Egeraat, executed by Heesen, launched
08-04 Foster and Gehry Reveal Designs for Battersea Power Station
07-04 The Jane: Historic Military Chapel Transformed into Edgy Restaurant in Antwerp
04-04 Zaha Hadid unveils sculptural hotel for casino resort in Macau
03-04 What If Dubai’s Next Tower Were an Architecture School?
02-04 China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop field
01-04 Oxo Architects Propose a Solar-Powered Vertical Village to Replace "Mafia-Built Highway"
31-03 Construction to start at european patent office by Jean Nouvel
28-03 New stadium of AS Roma football club by US architect Dan Meis ready in 2016
27-03 MVRDV Begins Work on Cheung Fai Conversion in Hong Kong
26-03 Construction to Finally Begin on the World's Tallest Tower Next Month
25-03 Lotus-Shaped Rainforest Guardian Skyscraper Harvests Rainwater to Fight Fires in the Amazon
24-03 Rotterdam Centraal station reopens with a pointed metal-clad entrance

Archi-Europe Archi-Europe Group Building Solutions Press Releases Links

Premium partner

                    

Institutional Partners

                              

International Exhibitions & Events

                                                                           

Media Partners

                              
Partners
               
designed by infoweb