One Angel Square completed by BDP

PANEUM – Wunderkammer des Brotes Customer Information Centre and Event Forum, Asten, Austria
October 16, 2017
Headquarters of Métropole Rouen Normandie, France
October 20, 2017

Image Hufton + Crow

One Angel Square completed by BDP

One Angel Square, a new headquarters building for Northamptonshire County Council has completed, enabling its workforce to relocate from 12 separate properties into one BREEAM Excellent building.

The brief was for a 22,000 sqm flexible office to accommodate 2,000 employees. The Council’s vision was to provide an environment for collaborative working, enable new ways of working for improved productivity, and also to serve as a catalyst for wider urban regeneration.

The building sits in a historically important quarter and our design respects the scale and grain of its largely residential neighbours.

In addition to being a crucial move for the council, this is an important urban regeneration story for Northampton. The building’s entrance faces a new public square, and leads into a four storey atrium reception and internal street. The building is designed as two ‘yin and yang’ forms enclosing a central courtyard, with office space, informal meeting areas, touchdown areas and other collaborative spaces grouped around it.

BDP was architect, civil & structural engineer, building services engineer, landscape architect, interior designer, lighting designer and acoustic consultant for the £40m building which was won in competition in 2013.

Architect’s View

Our building regenerates this historically important quarter of the town, whilst respecting the scale and grain of its neighbours and preserving cherished longer views across the town’s skyline. It never the less reflects the best of contemporary, sustainable office design.

A new public space, Angel Square, creates an appropriate setting for the building entrance and forms part of a potential new sequence of public spaces linking All Saints Church to St John’s Church and its gardens. From the entrance staff and visitors arrive into a 4 storey reception and street which leads to a courtyard in the centre of the plan. Stairs and lifts are located on either side, and informal meeting, working and other collaborative spaces are grouped around it creating a social hub for the building.

The building is designed as two blocks which enclose the courtyard. A second street extends to the south, filling the building with natural light and creating a visual connection with St John’s Church. The change of level across the site is taken up by an undercroft area which accommodates car parking, cycle storage, and on the St John Street façade, office space which could potentially convert to retail use. The natural light, visual connectivity between the floors and courtyard help to create c a building that allows both staff and visitors to experience a sense of wellbeing and encourage collaboration.

The predominantly glazed facades are clad with vertical copper fins. These control solar gain, create a colour and texture when viewed from acute angles down the narrow streets, and connect the building to the distinctive urban fabric of the area. The patterning of the louvers is inspired by the local traditional leather cutting lines for hand-made shoes.

Best practice passive design strategies combined with innovative approaches have delivered exemplary levels of user comfort and well being, whilst reducing operational energy costs and carbon emissions.


Project Data

Location – Northampton
Type of project – Office
Client – Northamptonshire County Council
Project Manager & Client Representatives: Lendlease
Architect – BDP
Interior/Graphic Designer – BDP
Landscape architect – BDP
Structural engineer – BDP
M&E consultant – BDP
Lighting consultant – BDP
Planning consultant – Nexus
Cost Consultant – Gleeds
Main contractor – Galliford Try
Brief Writer & Technical RIBA Client advisor: Consarc
Start on site date 2014
Completion date Sep 2017
Gross internal floor area 22,000m2
Total cost – £40M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *