Creagora: waar zink zowel streelt als bespeelt …. (NL/FR)

The 2017 Innovation Awards Winners
October 3, 2017
Knauf onderzoekt via pilootproject Wielsbeke de rendabiliteit van transport via waterwegen (NL/FR)
November 30, 2017

November 24, 2017

FR versie
Creagora: waar zink zowel streelt als bespeelt ….

In Champion bij Namen kunnen de leden van de Christelijke Mutualiteiten terecht in een uniek multifunctioneel zorgproject: Creagora – de samentrekking van ‘création’: schepping en ‘agora’: verzamelplaats.
Een uniek project – dat zowel een broedplaats van sociaal onderzoek en innovatie als een administratief centrum en vitrine voor de verschillende diensten die de CM aanbiedt moet vormen – in een al even uniek gebouw – dat zowel levendigheid en dynamiek moest uitstralen, als uitnodigend en beschermend moest ogen.
Een missie waarin Ad’A & Atelier 4D fantastisch zijn geslaagd. En dat voor een groot deel dankzij een wel zeer origineel gebruik van de geveloplossingen van VMZINC: geplooide zinkbanen enerzijds, geperforeerd zink anderzijds. In het van meet af aan gekleurd zink PIGMENTO Rood dan nog wel. Kwestie van Creagora zowel ritmisch te bespelen, als teder en behoedend te strelen…
Multifunctionele synergetische ruimte

De naam Creagora is dan ook niet toevallig gekozen. Meer dan ‘louter’ een gebouw moet Creagora een broedplaats en forum worden voor sociale innovatie door het creëren van interne synergieën binnen de diverse CM-diensten en door het scheppen van ruimte voor samenwerking met tal

van externe stakeholders (vandaar ‘crea’: schepping’). Tevens moet het voor de leden een gemeenschappelijk platform zijn van de verschillende personenzorgfuncties die de CM aanbiedt (vandaar ‘agora’: verzamelplaats).
 
Het architectenbureau Atelier 4D, dat voor dit project een associatie aanging met Ad’A, kreeg de opdracht om dit multifunctioneel gebouw vorm te geven. Een heuse uitdaging, want in het pand moesten heel wat verschillende CM-diensten een plaats krijgen.
 
En tegelijkertijd moesten de contacten tussen die verscheidene diensten optimaal bevorderd worden en moest het pand een zo duidelijk mogelijke eenheid zijn. Ad’A & Atelier 4D zijn in deze missie meer dan geslaagd…
 
Organisch geheel

Het gebouw is gevat in een bijzonder volume en profileert zich als een baken in het landschap. Het maakt nuttig gebruik van de hellende ligging om op het niveau van het maailand verschillende ingangen te voorzien. Dankzij deze helling kon het gebouw lager zijn aan de straatkant en sterk opengetrokken worden naar het landschap.Een opmerkelijke vormgeving dus, en een gebouw dat – gezien zijn oppervlakte – een massieve mastodont had kunnen zijn. En toch zijn de architecten erin geslaagd om het pand een heel organische uitstraling te geven – alsof het opgaat in het terrein – en het ook een heel lichte uitstraling te verlenen – een soort van dunne huid – door het volledig te bekleden met zinken gevelbekleding in het oppervlakteaspect PIGMENTO Rood.

Markant geplooid zink

Zink is een nobel en natuurlijk materiaal, dat een gebouw heel organisch laat ogen, en het geprepatineerde, gekleurd zink in de tint PIGMENTO Rood kwam voor ons helemaal als geroepen om dat gevoel van ‘aarde’ en van ‘dunne huid’ op te wekken. 
 
“Kiezen voor de gevelbekledingsoplossingen van VMZINC was effectief de beste keuze die we als architecten konden maken in het Creagoraproject”, bevestigt Dany Poncelet van Atelier 4D. “Niet alleen omdat VMZINC in een ruime waaier aan oppervlakteaspecten en tinten wordt aangeboden, maar ook omdat VMZINC ons toeliet – en zelfs aanspoorde en bijstond – om heel creatief met de verschillende plaatsingsmogelijkheden en zinktechnieken om te springen.

Het gebouw moest in eerste instantie heel levendig en dynamisch ogen. Creagora moet immers een broeinest van sociale innovatie zijn. Vandaar dat we boven de solide onderste bouwlaag, die bekleed is met zwarte keramische stenen, voor het grootste deel van de

gevelbekleding met geplooid zink, in horizontale belijning, hebben gewerkt.

De technische dienst van VMZINC heeft voor ons trouwens een plooitechniek op maat voor dit project uitgewerkt, waarbij ze vertrokken zijn van het VMZ Sinusprofiel als basis, om van daaruit verder te denken. Dit liet ons toe om die strakke noord-zuidinplanting van het Creagoragebouw te markeren en een effect van ritmiek en snelheid, van dynamiek en bedrijvigheid op te wekken. Het geeft het gebouw dus aanzienlijk meer karakter. Bovendien is het een goedkope oplossing. Want geplooid zink is enorm makkelijk te plaatsen: er zijn geen naden.”

Geperforeerd zink: esthetisch en functioneel

“In tweede instantie moest het gebouw ook uitnodigend zijn en een sfeer van geborgenheid en lichtheid uitademen. Daarom dat we voor het overige deel van de gevel gebruik hebben gemaakt van geperforeerd zink: aan de glaspartijen, als zonwering, en ook helemaal bovenaan, om de dakverdieping van Creagora – waar de technische installaties zich bevinden – af te schermen en een continu volume te creëren.

Het resultaat van dat geperforeerde zink is fantastisch. Dankzij het subtiele spel met schaduw en transparantie dat je kan creëren door met verschillende graden van perforatie te werken, lijkt het Creagoragebouw van buitenaf te worden omhuld door een lichte sluier. Toch heb je binnenin ontzettend veel licht, uitzicht en doorzicht door het geperforeerde zink heen. En je hebt zonwering in de zomer.”
 
Zinkspel in quatre-mains

“In dit hele project zijn we enorm creatief kunnen omgaan met de vele gezichten die een zinken gevelbekleding kan hebben”, besluit Marc Poll van Ad’A. “Maar dat het resultaat van dit ‘zinkspel’ zo geslaagd is, is enkel en alleen te danken aan het feit dat de 4 partijen die bij dit gevelproject betrokken waren – wij als architect, maar ook de bouwheer, de VMZINC at WORK-installateur en VMZINC zelf – in dit hele project een fantastisch kwartet vormden. De bouwheer was een droom om mee samen te werken.
De CM stond open voor creatieve ideeën en innovatieve oplossingen om binnen een bepaald budget een zo schitterend mogelijk architecturaal resultaat te bekomen.

Ook over VMZINC at WORK-installateur Troiani, die instond voor de gevelbekleding als onderaannemer van Thomas & Piron, hebben we niets dan lof: zijn technische kennis, zijn service, zijn advies.
 
Last but not least hadden we dit project nooit tot zo’n goed einde kunnen brengen zonder de mensen van VMZINC zelf. Meer dan fabrikant en leverancier van zinken systemen voor dak en gevel zijn zij een echte partner, voor ons als architecten en voor de zinkplaatsers.

Een enorm boeiend spel met zink dus, in perfecte quatremains, gespeeld door de verschillende partijen die bij het gevelbekledingsproces betrokken waren. Multifunctioneel en synergetisch dus. Net zoals Creagora zelf.”


Informatiefiche
Creagora
Rue de Fernelmont 40
5020 Champion (Namen)
België

Bouwheer:
Nationale Alliantie Christelijke Mutualiteiten

Architect:
Ad’A & Atelier 4D

Algemeen aannemer:
Thomas & Piron Bâtiment

VMZINC at WORK-installateur:
Troiani & Fils SA

Oppervlakte VMZINC-bekleding:
+- 3.200 m² gevel

Techniek:
Geperforeerd zink en geplooid zink

Oppervlakteaspect:
PIGMENTO Rood

Meer info
VM BUILDING SOLUTIONS Benelux nv
Havendoklaan 12b
B-1800 Vilvoorde
tel.: 02 712 52 11
www.vmzinc.be