VELUX: Lichtinval accentueert autopracht in BMW-toonzaal Kortrijk

Alucoating_Mato
MATO: aluminium gevelbekleding
June 8, 2017
INSPIRED BY YOU of Rockfon showcases the build, design and acoustics of spaces
December 7, 2017

FR versie

Lichtinval accentueert autopracht in BMW-toonzaal Kortrijk

Het voornaamste doel van een auto-showroom: de aanwezige wagens zo goed mogelijk in de verf zetten. Kleurgebruik, afwerking en lichtinval spelen daarbij een voorname rol.

Het is al de tweede keer dat AAVO Architects een project voor de familie Monserez, eigenaar van drie concessies in West-Vlaanderen, uitwerkt. Na de vestiging in Aalbeke paste het team van projectverantwoordelijke en mede-zaakvoerder, architect Nicolas Karadjian, de BMW-richtlijnen ook in Kortrijk toe. “Want BMW legt zelf een heel aantal eisen op met betrekking tot het concept van de nieuwe toonzalen voor de toekomstige concessie. Op het gebied van de invulling van functies en de termijn natuurlijk, maar vooral in verband met de uitstraling van het gebouw en het merk BMW. Esthetiek, indeling, afwerking: de richtlijnen en wensen komen rechtstreeks uit Duitsland.”

Onze taak is dan om die veelheid aan eisen in te passen in de bestaande configuratie, rekening houdend met de beperkingen en mogelijkheden van de site. Zo waren er twee grote bouwtechnische uitdagingen: een waterader onder de grond waardoor we verplicht waren het grondwater te verlagen en zes drainagestrengen moesten voorzien, en de nabijheid van de spoorweg. Omdat het gebouw onderkelderd is, gebruikten we de techniek van de grondkerende betonwand van het type ‘soilmix’. Tijdens het proces moesten we trouwens ook de constellatie van de gevels aanpassen. Maar door de erg aangename samenwerking met de aannemers en de bouwheer ging dat allemaal erg vlot.”


BMW Kortrijk een mooi voorbeeld van een VELUX lessenaarsdak 5-25°

TECHNISCHE SPECIFICATIES ❯

EIGENSCHAPPEN ❯ INFORMATIEAANVRAAG ❯ DOWNLOAD CAD/BIM objecten ❯

 

Verhogen merkvisibiliteit

Aan de buitenschil vind je voorbeelden van de esthetische richtlijnen van BMW: de opvallende luifel en de lange glaspartijen met losstaande wanden waarlangs de verkopers makkelijk wagens naar buiten kunnen brengen. Zo verhogen ze de merkvisibiliteit.

Nog zo’n kenmerk: de typische horizontale witte panelen en vaststaande verhoudingen tussen hoogtes en breedtes. Binnenin integreerden de architecten de richtlijnen op het vlak van vloerafwerking, transparantie van de verkoopsburelen en het uitzicht van het onthaal. Ook het aantal tentoon te stellen wagens lag op voorhand vast, met de positie en de richting waarin de wagens moesten worden geplaatst.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleuren

De beleving van toekomstige klanten is daarbij het centrale uitgangspunt”, zegt Karadjian. “Het imago van het merk komt bewust in alle facetten van het gebouw terug, samen met de typische kleuren: wit en lichtgrijs voor BMW, zwart met grijs en enkele accenten voor MINI. De verlichting op de wagens moet minstens 800 lux sterk zijn, zodat die de kleuren van de wagens waarachtig weergeeft en de vormen van de carrosserie sterk benadrukt.”

 

Lichtstraten trekken daglicht binnen

Niet alleen kunstlicht, maar ook natuurlijk licht helpt om de schoonheid van de wagens zo goed mogelijk te uiten. Daarom koos de architect in samenspraak met de bouwheer voor lichtstraten van VELUX in het plafond. Die brengen veel extra licht binnen in het gebouw en ogen erg mooi en elegant. Ze zijn onbeperkt in lengte en breedte en geven iets extra aan het gebouw. “In de 34 meter lange lichtstraat werden drie onzichtbaar (geïntegreerde) opengaande delen voorzien als comfortventilatie. De ervaring leert dat de mogelijkheid om een raam fysisch te openen nog steeds een positief psychologisch effect teweegbrengt”, zegt Toon Pottie, project manager bij VELUX. “En die opengaande delen helpen om het gebouw ’s nachts te koelen. De voordelen van een onzichtbare integratie spreken voor zich op esthetisch vlak, maar ook op technisch vlak scoren ze even goed als een vast deel. De lichtstraat werd trouwens in één dag volledig geplaatst en waterdicht afgewerkt, waardoor de andere bouwpartners sneller met de binnenafwerking konden beginnen.

De hoge lichtdoorlaat van de lichtstraat belicht de wagens heel mooi, waardoor ze ook beter in het oog springen vanaf de straatkant. Dat was één van de doorslaggevende argumenten om voor VELUX te kiezen. “De lichtstraten maken daglicht prominent aanwezig in de toonzaal. Ideaal voor kantoorbouw en showroomconcessies. De gebruikers zijn er ook erg tevreden van”, eindigt Nicolas Karadjian.

Meer informatie op VELUX

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply