Kajstaden – Sweden’s tallest timber building by CF Møller Architects

LABIOMISTA by Koen Vanmechelen
June 10, 2021
HV PAVILLON by Gardini Gibertini Architetti
July 12, 2021

The Tall Timber Building residence has become a landmark and, during construction, became Sweden’s tallest solid wooden building in the new district of Kajstaden at Lake Mälaren in Västerås. All parts of the building consist of cross-laminated wood, which includes the walls, joists and balconies as well as the lift and stairwell shafts.


Photo by Nikolaj Jakobsen

Kajstaden – Tall Timber Building is an important landmark for sustainable construction and a reference project that shows that conversion to climate conscious architecture is possible. Through research projects and several active wood projects, C.F. Møller Architects has focused on innovation as well as developing and implementing multi-storey buildings with solid wood frames. In Kajstaden, an active decision was made to prioritise industrial timber techniques for the building material to influence and take responsibility for the impact of the construction industry on the environment and climate change. A crucial advantage of wood, unlike other building materials, is that the production chain for the material produces a limited amount of carbon dioxide emissions. Instead, it is part of a closed cycle, where carbon is retained in the frame of the building.

Research also shows that buildings with a wooden frame make a positive contribution to human health and well-being- thanks to better air quality and acoustic qualities.

Photo by Nikolaj Jakobsen
The building process

The Kajstaden – Tall Timber Building is nine floors high with an elevated ground floor and a top floor with a double height ceiling. The high precision technology involved in CNC-milled solid timber with glulam elements results in air-tight and energy-efficient houses without other unnecessary materials in the walls. The low weight of the material means fewer deliveries to the construction site and a more efficient, safer and quieter working environment during construction. It took an average of three days per floor for three craftsmen to raise the frame. Mechanical joints with screws have been used, which means that the building can be taken apart so that the materials can be recycled. The total carbon dioxide saving is estimated to be 550 tonnes of CO2 when using solid wood instead of concrete.

residential neighborhood near the water

Kajstaden is a central residential neighborhood near the water in the Öster Mälarstrand area of Västerås. The new neighbourhood is designed as a city block and is a natural extension of Västerås city centre.

The area includes Mälarparken and Notuddsparken, which link together to form a cohesive green area. The neighborhood has a generous view of Lake Mälaren and is located directly adjacent to the square and the quayside promenade. The concept includes an electric boat sharing scheme and a special chilled room in the lobby for food deliveries from MatHem.


The housing being constructed is comprised of 99 flats with the first stage estimated to be complete by the spring of 2018. In its entirety, the local plan for Öster Mälarstrand contains about 700 flats with marinas for recreational boats, which will be connected and integrated with new residential developments.

The apartment building was inaugurated, and tenants moved in during February 2019.

Photo by Nikolaj Jakobsen
Photo by Nikolaj Jakobsen
Photo by Nikolaj Jakobsen
Photo by Nikolaj Jakobsen
Photo by Nikolaj Jakobsen

Technical Sheet:

Client: Slättö Förvaltning

Size: 7,500 m²

Address: Västerås, Sweden

Year: 2016-2019

Architect: C.F. Møller Architects

Landscape: C.F. Møller Architects

Contractor: Martinsons and Consto

Engineer: Bjerking

Comments are closed.

Cheap Tents On Trucks Bird Watching Wildlife Photography Outdoor Hunting Camouflage 2 to 3 Person Hide Pop UP Tent Pop Up Play Dinosaur Tent for Kids Realistic Design Kids Tent Indoor Games House Toys House For Children