Two villas, Aix-en-Provence by atelier Stéphane Fernandez

L’Atelier by Marc Corbiau, Belgium
September 30, 2021
Ommerstein Castle by Vittorio Simoni
November 8, 2021

In Aix-en-Provence, two upscale villas – PL and SI – for two lovers of contemporary art and architecture are nestled into the wooded hillside in the heart of the garrigue.


© Wearecontents – Villa PL

The villas face in the direction of the landscape, with its luxuriant and fragrant sundrenched nature. Nestled against a wooded hillside, this inhabited calcareous spur emerges; floating. The houses powerful presence is drawn from the exhilarating confrontation with the powerful and sensitive natural environment.

Their rustic simplicity echoes nearby 18th-century bastides nestled in the garrigue, highlighting the relationship of architecture with body and climate and the intelligence of the simple and obvious building practices of the past.

The project is comprised of three superimposed relationships with the land. The shadowy interior of the house, hollowed out of the epidermis of the ground, is illuminated by wells of light. This house in the landscape composed of broad frames created by the structure, eliminates the horizontal limit between interior and exterior. The house, focused skyward, around a patio, creates a vertical, indescribable link like Roman villas, perpetually changing under influence of

clouds, wind and rain.
The material becomes a tool for grasping the landscape. The site’s soft and silky to the touch concrete reveals its complexity, ranging from gray to a delicate white. Natural stone covering the floors softens and reflects the shadows and the light passing though the vegetation. Wood, an amber colored and sanded oak, exuding a wood fragrance, is among the first elements of physical contact with humanity.

© Wearecontents – Villa PL
© Wearecontents – Villa PL
© Wearecontents – Villa PL

PROJECT: Villas – PL SI
ADDRESS: Aix-en-Provence
PROGRAMME: Villa principale et villa secondaire pour deux amateurs d’art contemporain et d’architecture.
PROJECT MANAGEMENT: atelier Stéphane Fernandez
PROJECT OWNERSHIP: Privée
ENVIRONMENTAL LABEL: THPE
COMPLETED: Janvier 2021
SURFACE: 800 m2 et 600 m2
CREDITS PHOTO: © We are Content(s) – Stéphane Aboudaram

Comments are closed.

Cheap Tents On Trucks Bird Watching Wildlife Photography Outdoor Hunting Camouflage 2 to 3 Person Hide Pop UP Tent Pop Up Play Dinosaur Tent for Kids Realistic Design Kids Tent Indoor Games House Toys House For Children